Последната и недовършена творба на  Следи върху камък“ намира своя постоянен

...
Последната и недовършена творба на  Следи върху камък“ намира своя постоянен
Коментари Харесай

Последната и недовършена творба на Светлин Русев намери своя постоянен дом



Последната и незавършена творба на  „ Следи върху камък “ намира своя непрекъснат дом в плевенската изложба „ Илия Бешков “. Това е каменна комбинация от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от ръката на създателя. Официалното разкриване е на 14 юни - рождения ден на Светлин Русев - дата, на която той обичайно показваше нови свои произведения в галерия.

Близо 10 тона е огромният план за живопис върху камък, последната творба на акад. Светлин Русев. Останала незавършена, дойде преди дни от село Драгичево в Плевен. Проф. Кирил Мескин е един от неговите възпитаници и близки креативен другари.

 Проф. Кирил Мескин Снимка: Латинка Светозарова

Най-важното е, че възкръсна една работа, която беше стартирана преди три години и за жал художникът учен Светлин Русев не можа да си приключи замисъла . И аз съм благополучен, че можахме да осъществяваме тази негова концепция “, сподели за БНР Мескин.

Композицията към този момент е инсталирана на особено място в художествена изложба " Илия Бешков ".

" Основният претекст, нашият с Кирил Мескин, беше да я приберем на изсъхнало,  за да можем да я съхраним, тъй като, в случай че беше останала още една година на открито, нямаше кой да се грижи за нея “, добави в предаването " Закуска на тревата " Иван Велчев, който е част от екипа на изложба " Илия Бешков ".



Дъщерите на Светлин Русев - Ралица Русева и Милкана Русева са решили да дарят творбата на галерията.

Проф. Кирил Мескин приказва с почит за своя преподавател Светлин Русев. Сега е задоволен, че композицията е в родния град на Русев:

“Той ми е един от учителите. Пътищата ни бяха преплетени през целия живот. Работихме дружно ". 

В художествена изложба Дарение " Колекция Светлин Русев " ще бъдат изложени последния статив и палитра на маестрото,  предоставени от дъщерите му Ралица Русева и Милкана Русева. Събитието е по отношение на 88-та годишнина от рождението на акад. Светлин Русев. 
Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР